SÖK ERSÄTTNING

Sagt upp dig själv?

Då kan du bli avstängd om du inte haft starka skäl.

Du bör undvika att göra så att du blir arbetslös. Till exempel genom att sluta ditt arbete innan du har hittat ett nytt. Ifall du själv har orsakat att du blivit arbetslös så blir du avstängd från ersättning, om du inte haft starka skäl.

Avstängningen är 45 ersättningsdagar

Vanligtvis blir du avstängd från ersättning i 45 ersättningsdagar om du säger upp dig själv. Det betyder att du får vänta i minst 9 veckor innan du får ersättning.

För att vi ska kunna räkna av avstängningsdagarna behöver du vara anmäld på Arbetsförmedlingen. Det är därför viktigt att du anmäler dig din första arbetslösa dag även om du har sagt upp dig själv.


Har du starka skäl kan du slippa avstängning

Du måste ha haft starka skäl för att slippa att bli avstängd när du sagt upp dig själv. Exempel på starka skäl är:

  • hälsoskäl, till exempel att du blivit sjuk på grund av ditt arbete.
  • att du inte fått någon lön av din arbetsgivare.
  • att du blivit mobbad eller trakasserad på arbetet.
  • att du har sagt upp dig efter en överenskommelse som din arbetsgivare tagit initiativ till. 

För att vi ska kunna bedöma om du haft ett starkt skäl behöver du också skicka in intyg som styrker det du säger. Det kan exempelvis vara ett läkarintyg där läkaren rekommenderar dig att sluta din anställning på grund av hälsoskäl, eller lönespecifkationer och kontoutdrag som visar att du inte fått din lön utbetald. Det räcker inte att du själv berättar att du råkat ut för någon av punkterna ovan.

Avstängningen gäller som längst i 112 kalenderdagar

Avstängningsdagarna kan bara räknas av för dagar du annars hade kunnat få ersättning eller ha gjort karens, samt för dagar då du arbetat. Det innebär att avstängningsdagarna inte kan räknas av om du till exempel är sjuk eller föräldraledig. Då skjuts avstängningen framåt.

Avstängningen gäller som längst i 112 kalenderdagar. Efter det slutar den att gälla, även om vi inte räknat av alla 45 avstängningsdagar.