Vilka regler gäller?

Utlandsarbete

Genom EU-förordningarna får du som flyttar mellan eller som bor och arbetar i olika EU/EES-länder och Schweiz ett skydd om du blir arbetslös.

Om du arbetar i ett land som inte ingår i EU/EES-området, eller Schweiz, så omfattas du inte av de förordningar om social trygghet som gäller inom EU/EES-området.

Skydd för arbetslösa som flyttar mellan EU/EES-länder

När du arbetar inom EU/EES-länder, eller i Schweiz, gäller EU-förordningen. Som ett komplement till den finns den nordiska konventionen som gäller för dig som jobbar eller har jobbat i något av de nordiska länderna. Dessa regelverk innebär att du kan ha möjlighet att räkna med ditt arbete om du behöver söka a-kassa när du är tillbaka i Sverige. 
 
För rätt till ersättning från den svenska arbetslöshetsförsäkringen krävs att du är arbetssökande och uppfyller villkoren enligt svensk lag. 

 Förordningarna innehåller bland annat bestämmelser om:

  • möjligheten att söka arbete i ett annat land med arbetslöshetsersättning från hemlandet,
  • möjligheten att åberopa kvalifikationsperioder från andra länder för rätt till ersättning
  • vilket lands lag som ska tillämpas för arbetstagare som rör sig över gränserna och
  • gränsarbetares rätt till ersättning, t.ex. att ansökan om ersättning ska lämnas in i bosättningslandet.

För dig som söker arbete i annat EU/EES-land

I denna broschyr kan du läsa mer om vilka regler som gäller och hur den svenska arbetslöshetsförsäkringen fungerar för dig som planerar att jobba inom ett EU/EES-land.

Kort information om olika situationer

Har du frågor om utlandsarbete och ersättning från a-kassan?

Är du är medlem i a-kassan kan du skicka ett meddelande till oss när du är inloggad på Mina sidor. Vill du ringa når du oss på 0771–666 444, vardagar mellan klockan 09–10.