Medlemskapet

Vill du avsluta ditt medlemskap?

Så här gör du för att gå ur eller byta a-kassa.

Tänk på att...

Du kan inte få ersättning från oss om du avslutar ditt medlemskap. Om du deltar i ett program via Arbetsförmedlingen kan det innebära att ditt aktivitetsstöd från Försäkringskassan sänks.

Hur kan din ersättning påverkas om du avslutar ditt medlemskap?

Du kan inte längre få ersättning från oss om du avslutar ditt medlemskap. Om du deltar i ett program via Arbetsförmedlingen kan det innebära att ditt aktivitetsstöd från Försäkringskassan sänks.

Tänk på att det tar 12 månader innan du på nytt kan kvalificera dig för ersättning baserad på din inkomst, ifall du väljer att gå ur a-kassan.

Hör gärna av dig till oss innan du avslutar ditt medlemskap för att få veta mer om hur det kan påverka dig. Vi hjälper dig att reda ut om och vad som kan påverkas.

 

Så här avslutar du ditt medlemskap

Om du inte längre vill vara medlem i Handels a-kassa behöver du ansöka om att få avsluta ditt medlemskap.

Du kan avsluta ditt medlemskap på något av de här sätten:

  • Skicka ett meddelande till oss på Mina sidor.
  • Skicka ett brev till: Handels a-kassa, Box 921, 831 29 Östersund.

Kom ihåg att skriva ditt namn, personnummer och vilket datum du vill avsluta ditt medlemskap.

Byta till en annan a-kassa

Du kan bara vara med i en a-kassa i taget. Vill du byta a-kassa måste du därför först avsluta ditt medlemskap hos oss innan du kan söka medlemskap i din nya a-kassa.

För att behålla tiden du varit medlem behöver du avsluta ditt medlemskap hos oss den sista i månaden och ansöka om medlemskap i den nya a-kassan från den första i månaden efter. Blir det ett uppehåll mellan dina medlemskap förlorar du den medlemskapstid du tjänat in, och därmed rätten till en högre ersättning. Vänta därför inte med att skicka in din ansökan om medlemskap till din nya a-kassa.

Om du byter a-kassa när du har ersättning

Din ersättningsperiod följer med till din nya a-kassa automatiskt. Men du behöver skicka in en ansökan om ersättning och tidrapporter till din nya a-kassa. Det gör du på Mina sidor. Kom också ihåg att tala om för Arbetsförmedlingen att du har bytt a-kassa.

Då avslutas ditt medlemskap automatiskt

  • När du fyller 66 år. Medlemskapet avslutas automatiskt den månad du fyller 66 år. Om du tar ut pension i förtid och därför vill avsluta ditt medlemskap före den månad du fyller 66 år behöver du själv meddela det skriftligt till oss.
  • När du inte betalat in din medlemsavgift tre månader i följd. Du behöver fortfarande betala medlemsavgiften för de månaderna eftersom du står kvar som medlem under den tiden. Vi skickar alltid ut påminnelser om du skulle missa att betala en avgift.