VILKA REGLER GÄLLER?

Föräldraledighet

Du kan inte få ersättning från a-kassan för den tid som du är föräldraledig eller behöver vabba.

Du kan inte få ersättning från a-kassan för den tid som du är föräldraledig eller behöver vabba. För den tiden söker du i stället ersättning från Försäkringskassan.

Tiden du är föräldraledig dras av från din ersättning

Du kan inte få ersättning från a-kassan för samma tid som du är föräldraledig eller vabbar. Det gäller oavsett om du ansöker om föräldrapenning från Försäkringskassan eller inte. Det är därför viktigt att du alltid fyller i den tid du varit föräldraledig på dina tidrapporter. Då dras tiden med föräldraledighet av från din ersättning.

Så här fyller du i tidrapporten


Föräldraledig under en del av veckan
 

Om du är föräldraledig under en del av en vecka kan du ha rätt att få ersättning för den tid du varit arbetslös. Om du kan få ersättning beror på hur många timmar du var arbetslös just den veckan.

Räkna ut vilken ersättning du kan få


Föräldraledig bara på helgen
 

Du kan ta ut föräldrapenning på lördagar och söndagar utan att det påverkar din ersättning från a-kassan, men kom ihåg att fylla i föräldrapenningen på dina tidrapporter.

Glad pappa med brunt lockigt hår klädd i jeansjacka och glasögon bär en skrattande son i ettårsåldern på axlarna

Arbetslös efter föräldraledighet?

Om du är arbetslös efter att ha varit föräldraledig kan vi i vissa fall bedöma din rätt till ersättning på det arbete du hade innan föräldraledigheten.  

Vi kan hoppa över månader du varit föräldraledig minst halva tiden under förutsättning att något av följande villkor är uppfyllda: 

  • Barnet var under 2 år när du var föräldraledig. 
  • Du har tagit ut föräldrapenning för samma tid. 
Månader du arbetat 60 timmar eller mer under föräldraledigheten kan inte hoppas över, utan räknas istället in i bedömningen av din rätt till ersättning. Vi kan som mest hoppa över 5 år med föräldraledighet.