Det är viktigt att du fyller i tidrapporterna på rätt sätt. Vi hjälper dig om du är osäker!
NÄR DU FÅR ERSÄTTNING
Så här fyller du i tidrapporten
Din tidrapport är din ansökan om ersättning från a-kassan där du fyller i vad du gjort varje vecka. Enklast fyller du i och skickar den på Mina sidor.
Du får ersättning för din arbetslösa tid
På tidrapporten fyller du i vad du gjort varje vecka så att vi kan betala ut rätt ersättning till dig.
När du fyller i att du är arbetslös intygar du att du kan och vill ta arbete. Om något hindrar dig från att arbeta, exempelvis om du är sjuk, behöver du fylla i det i stället.
Det är viktigt att du fyller i tidrapporterna på rätt sätt. Ifall du fyller i tidrapporterna fel riskerar du att få fel ersättning som du kan behöva betala tillbaka.
Så här fyller du i tidrapporten
Här kan du läsa mer om hur du fyller i din tidrapport. Du är alltid välkommen att höra av dig om du är osäker så hjälper vi dig!
Att vara arbetslös innebär att du vill och kan ta arbete, och inget har hindrat dig från att göra det. Fyll i alla dagar som du har varit arbetslös, även lördag och söndag.
När du är anställd på en viss procent eller ett visst antal timmar per vecka ska du alltid fylla i den procenten på dina tidrapporter. Det spelar ingen roll hur ditt schema ser ut. Även om du arbetar olika många timmar olika veckor ska du fylla i samma procent varje vecka. Använd rutan ”Fyll i den omfattning du är anställd i procent ". I ditt anställningsavtal står det oftast hur många procent du ska arbeta varje vecka.
Hur många procent ska jag fylla i?
Titta i ditt anställningsavtal i första hand. Där kan det stå hur många procent du är anställd på. Annars frågar du din arbetsgivare.
När du arbetar mertid och övertid
Du fyller i din procent och de timmar du arbetat mertid eller övertid. Använd rutan ”Arbete” och fyll i timmarna för respektive dag. Du fyller i hur många hel- och halvtimmar du jobbat, även lördagar och söndagar. Halva timmar och kvartar ska du avrunda så att det totalt sett stämmer överens med den arbetade tiden under hela veckan.
Arbetar du ett visst antal timmar per vecka, men inte vet hur många procent det motsvarar? Eller börjar du din anställning mitt i en vecka? Kontakta oss så hjälper vi dig!
Om du är timanställd och har en varierande arbetstid ska du fylla i de timmar du arbetar för respektive dag.
Du ska inte fylla i någon procent. Fyll i alla timmar du arbetat på rätt dag, använd rutan ”Arbete”. Du fyller i hur många hel- och halvtimmar du jobbat, även lördagar och söndagar. Halva timmar och kvartar ska du avrunda så att det totalt sett stämmer överens med den arbetade tiden under hela veckan.
Fyll i rutorna för de dagar då du inte har kunnat ta arbete. Till exempel om du reser bort eller om du inte har barnomsorg ordnad för dina barn. En dag som är ifylld med "Kan inte ta arbete" räknas alltid som en hel dag.
Kan inte ta arbete är till exempel:
- En dag du av någon orsak varit förhindrad att söka och ta ett arbete.
- En dag som du varit ledig utan ersättning.
- En dag som du fått aktivitetsstöd från Försäkringskassan.
Semester är dagar du har tagit ut betald eller obetald semester från ditt arbete. Har du en sammanhängande period med semester ska du fylla i semester alla dagar under perioden du är ledig, även de dagar du inte skulle ha arbetat enligt ditt schema.
Har du inget arbete men väljer att ta ledigt från ditt arbetssökande ska du istället fylla i "Kan inte ta arbete".
När du är sjuk kan du inte arbeta och kan därför inte få ersättning. Använd rutorna sjuk/VAB/föräldrapenning och fyll i hur stor del av dagen du varit sjuk. Ersättningen för dagarna du varit sjuk söker du sedan från din arbetsgivare eller från Försäkringskassan.
Om du har sjuk- eller aktivitetsersättning gäller särskilda regler. Kontakta oss för mer information.
Sjuk om du har ett schemlagt arbete?
Du ska alltid fylla i den procent som du är anställd på att arbeta, och även de dagar du varit sjuk.
Exempel: Anna jobbar 75 procent och blir sjuk under hela måndagen och tisdagen. Anna ska fylla i 75 procent arbete, och sjuk (1/1) under måndagen och tisdagen.
När du är föräldraledig eller hemma med sjukt barn kan du inte arbeta. Därför ska du fylla i på tidrapporten att du tagit hand om ditt barn. Använd rutorna för sjuk/VAB/föräldrapenning och fyll i hur stor del av dagen du varit föräldraledig/vabbat. Ersättningen för dagarna du varit hemma söker du sedan från Försäkringskassan.
Du behöver inte skicka in någon tidrapport när du är inskriven i ett program via Arbetsförmedlingen. Då söker du i stället aktivitetsstöd från Försäkringskassan.
Men om du börjar eller avslutar ett program mitt i en vecka fyller du i "Kan inte ta arbete" de dagar du varit inskriven i programmet.
Du som har ett kulturarbete eller konstnärligt arbete och får gage behöver fylla i dina tidrapporter på ett speciellt sätt.
Så här fyller du i kulturarbete på tidrapporten
Om du råkat fylla i fel på tidrapporten går det enkelt att ändra på Mina sidor. Under Inskickade tidrapporter väljer du den vecka du vill ändra. Du kommer att få frågan vad som blev fel och varför. Om du har fått för mycket ersättning betalar du tillbaka, har du fått för lite får du mer utbetalt.
Om du vill rätta ett papperskassakort som du har skickat in per post så behöver du kontakta oss för att få ett nytt.
Nej, du behöver inte skicka in tidrapporter varje vecka om du inte vill. Om du vill ha din ersättning utbetald exempelvis var fjärde vecka så skickar du in fyra tidrapporter när fyra veckor har passerat.
Tänk på att du behöver skicka in dina tidrapporter senast måndag för att kunna få utbetalning på torsdag i samma vecka.
Arbetslöshetsförsäkringen är en veckoförsäkring som ersätter din arbetslösa tid under en hel vecka. Om du till exempel har arbetat under helgen så påverkar det din ersättning. Därför behöver du fylla i alla dagar på tidrapporten.
Det finns bestämmelser som styr på vilket sätt tidrapporten ska fyllas i. Du behöver fylla i din procent när du har en anställning med ett fastställt antal timmar per vecka som du ska arbeta. I ditt anställningsavtal står det oftast hur många procent du ska arbeta varje vecka.
Du fyller i procenten för att timmarna som du är anställd på ska fördelas jämt varje vecka även om ditt schema kan variera.
Klicka på Rapportera tid. Tidrapporten för den veckan finns på ett av tre ställen:
- Jag vill göra klart - här ser du tidrapportena som du börjat fylla i men som du inte skickat in.
- Jag vill tidrapportera - här ser du tidrapporterna som du kan fylla i.
- Inskickade tidrapporter - här ser du alla tidrapporter som du redan har skickat in till oss.
Så här minskar du risken att få fel ersättning
- Dubbelkolla att de uppgifter du lämnar till oss är rätt, det gäller både de uppgifter du själv lämnar till oss och de uppgifter som till exempel finns i ett arbetsgivarintyg.
- Berätta om förändringar i din arbetslöshet, till exempel om du börjar arbeta.
- Fyll i dina tidrapporter rätt. Hör av dig om du är osäker så hjälper vi dig!
- Kontrollera att utbetalningarna du fått från oss stämmer.
- Hör av dig till oss om du tror att du har fått för mycket pengar.