Nyheter

Aktuell information från a-kassan.

Vi räknar upp inkomstunderlaget

1 april 2024

Inkomstunderlaget som den genomsnittliga inkomsten baseras på har räknats upp med 3,46 procent från den 1 april 2024.

Varje år räknar vi upp inkomstunderlaget efter att löneförhandlingarna inom vårt avtalsområde har blivit klara. Det gör vi för att inkomsterna som ligger till grund för arbetslöhetsersättningen ska följa med inkomstuvecklingen i övriga samhället. Höjningen innebär att en del av våra medlemmar som har inkomsbaserad ersättning får en högre ersättning per dag.

Hur påverkar det mig?

Du som har inkomstbaserad ersättning och inte redan har den högsta ersättningen kan få en högre ersättning per dag från den 1 april 2024 (tidrapporten för vecka 14). På Mina sidor kan du se om du omfattas av höjningen.

Du som har grundersättning påverkas inte, eftersom din ersättning inte är baserad på din inkomst.

Vad är den högsta ersättningen?

Den högsta ersättningen är 1 200 kronor per dag under de första 100 dagarna. Därefter är den högsta ersättningen 1 000 kronor per dag. Det är regeringen som fastställer beloppen för den högsta ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen.

Vi ändrar utseende!

6 december 2023

Vi, Handels a-kassa, har fått ett nytt utseende och en ny webbplats. 

Vår nya logotyp får en klar blå färg som gör det lättare för dig som besökare att skilja mellan oss och Handels fackförbund vilket gör det tydligare vem som står för informationen som lämnas. 

Vi hoppas att vår nya webbplats, akassanhandels.se, bidrar till att du lättare hittar den information du söker. Ta dig gärna tid att kika runt och se gärna de filmer vi tagit fram för att hjälpa dig med hur du söker ersättning, och vilka skyldigheter du som arbetssökande har när du söker och får ersättning från a-kassan. Inom kort kommer också en film om hur du fyller i tidrapporterna på rätt sätt.

 

Tom arbetsplats

Från januari 2024 upphör tillfälliga regler vid vilande företag

5 december 2023

Under pandemin infördes tillfälliga regler för att underlätta för företagare att få ersättning utan att behöva lägga ner, sälja eller avveckla sin verksamhet under tillfälligt uppehåll i verksamheten eller vid vilande företag. 

Från januari 2024 upphör de tillfälliga reglerna. Det innebär att du som fått beslut om ersättning under tid som företaget är vilande som väljer att återuppta verksamheten efter januari 2024 eller senare, behöver vara verksam i företaget minst tre år för att på nytt kunna lägga verksamheten vilande och få ersättning igen. Har det gått kortare tid krävs att verksamheten upphör helt för att du ska kunna betraktas som arbetslös i försäkringens mening. 

Har du återupptagit verksamheten någon gång under perioden 2020 till 2023 och du däremot möjlighet att lägga verksamheten vilande på nytt om du blir arbetslös efter januari 2024. Även om du då inte varit verksam i minst tre år. Därefter gäller minst tre år verksamhet om du på nytt återupptar din verksamhet.

Läs mer om regler för när ersättning kan lämnas till den som är eller varit företagare.

Arbetsgivarintyg.nu - säker och enkel hantering av arbetsgivarintyg

5 december 2023

Arbetsgivarintyg.nu är en tjänst som gör det enklare, säkrare och snabbare att hantera arbetsgivarintyg. Nu är 20 lönesystem integrerade med tjänsten och det gör att du som arbetsgivare som använder något av dessa system med en knapptryckning kan skicka alla uppgifter om anställning, lön och arbetad tid till tjänsten. Den anställde går därefter in och skickar intyget vidare till oss på a-kassan.

Länk till arbetsgivarintyg.nu.

Du behöver acceptera cookies för att kunna se videon.